Voor wie is aanmelden verplicht?

Sinds 1 juli 2015 zijn er nieuwe regels voor het online aanbieden van medicijnen. Websites die medicijnen via internet te koop aanbieden, moeten met ingang van deze datum, aangemeld zijn en vermeld staan op het overzicht van online aanbieders medicijnen op deze website. Ook moeten ze beschikken over een Europees logo op hun website.

Andere online diensten

Het aanmelden en het voeren van het logo is alleen verplicht voor aanbieders met een webwinkel. Apotheken die andere online diensten aan hun patiënten aanbieden, bijvoorbeeld het digitaal inleveren van een recept, vallen niet onder de Europese regeling.

Diergeneesmiddelen

Alleen bedrijven die via een webshop medicijnen voor gebruik bij mensen verkopen moeten worden gemeld. Wanneer u online diergeneesmiddelen verkoopt, hoeft u zich niet aan te melden.

Verkoop aan bedrijven

Het aanmelden en het voeren van het logo is alleen bedoeld voor aanbieders die medicijnen verkopen aan consumenten.

Voedingssupplementen en kruidenpreparaten

Als u als bedrijf geen geneesmiddelen online verkoopt, hoeft u geen logo te plaatsen op uw website. Dat betekent niet dat er geen regels gelden voor uw website. Ook wanneer u gezondheidsproducten, zoals voedingssupplementen en kruidenpreparaten, verkoopt, moet u aan wet- en regelgeving voldoen. Zo gelden regels voor de wijze waarop u deze producten op uw website beschrijft. Er dient sprake te zijn van een correct gebruik van gezondheidsclaims.
U kunt op het publiek gerichte reclame-uitingen voor (gezondheids)producten preventief laten toetsen via Keuringsraad Kennis en Advies Gezondheidsreclame. Deze preventieve toetsing zorgt ervoor dat de gemaakte gezondheidsclaims voldoen aan wet- en regelgeving. Meer informatie over gezondheidsclaims vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

Buitenlandse aanbieders

Alleen bedrijven en instellingen die in bij de Nederlandse KvK staan ingeschreven kunnen in het Nederlandse register opgenomen worden. Buitenlandse bedrijven en instellingen kunnen ingeschreven worden in het land waar zij ingeschreven staan.